De psychologie achter social media

Scrollen, liken en delen op platforms zoals Instagram, Facebook en Twitter zijn dagelijkse handelingen geworden. Social media nemen een centrale plek in in ons leven, waarbij likes en reacties ons een goed gevoel geven. Achter het scherm spelen zich complexe psychologische processen af die ons gedrag op deze platforms sturen. Het is van belang te begrijpen hoe deze mechanismen werken. Effectieve social media planning  kan zorgen voor een gezonde balans tussen online en offline leven. Dit inzicht kan leiden tot een bewuster gebruik van social media. Het gaat hierbij niet alleen om de inhoud die we consumeren, maar ook om het waarom achter onze drang om steeds weer onze apps te openen.

Dopamine en beloningssystemen

Dopamine, een neurotransmitter in het brein, speelt een sleutelrol in hoe we plezier ervaren. Deze stof wordt vrijgegeven als we iets doen wat ons lichaam als goed of belonend beschouwt. Social media platforms zijn meesterlijk ontworpen om ons beloningssysteem te activeren. Ze creëren een lus van onmiddellijke beloningen via likes en comments die onze aandacht vasthouden. Het is een soort digitale suiker waar we steeds meer van willen. Het ontvangen van een notificatie geeft ons een kortstondig gevoel van voldoening. Hierdoor blijven we terugkomen voor meer. Social media bedrijven weten dit en bouwen hun algoritmes om deze psychologische trekken heen door bijvoorbeeld een social media planningbij te houden.

FOMO (Fear of Missing Out)

De angst iets te missen of FOMO is een krachtige drijfveer achter ons gebruik van social media. Het idee dat er ergens een gesprek, evenement of trend is waar we geen deel van uitmaken, kan ons onrustig maken. Social media spelen hier slim op in door ons voortdurend te bombarderen met updates van anderen. Hierdoor voelen we de druk om altijd online en bereikbaar te zijn. Deze angst is niet iets om licht op te vatten. Het kan leiden tot stress en zelfs overweldigende gevoelens als we niet oppassen. Jongeren zijn bijzonder vatbaar voor deze gevoelens omdat hun sociale leven zich voor een groot deel online afspeelt. De sleutel ligt in het herkennen van deze gevoelens en het stellen van grenzen aan ons online gedrag. Het is belangrijk om ruimte te maken voor echte interacties en ervaringen buiten het digitale domein.

 

https://fellowtool.nl/
Scroll naar boven