Wat is Linkbuilding? – Linkbuilding uitgelegd

Linkbuilding is een strategische praktijk binnen zoekmachineoptimalisatie (SEO) die gericht is op het verkrijgen van externe hyperlinks (ook wel “backlinks” genoemd) van andere websites naar jouw eigen website. Het doel van linkbuilding is om de autoriteit, geloofwaardigheid en zichtbaarheid van een website te vergroten in zoekmachines zoals Google. Het is belangrijk op te merken dat linkbuilding ethisch en conform de richtlijnen van zoekmachines moet gebeuren. Overmatig gebruik van onnatuurlijke links, zoals betaalde links of links van lage kwaliteit, kan leiden tot straffen van zoekmachines en een negatieve invloed hebben op de SEO-prestaties van een website. Doordat bedrijfseigenaren hiermee geen risico willen lopen, gebeurt het vaak dat MKB’s hun linkbuilding uitbesteden aan gespecialiseerde online marketingbedrijven. Wil je toch zelf leren hoe je linkbuilding kan gaan doen? In deze blog geven we je alle informatie zodat je weet waar je moet beginnen!

Backlinks

Een backlink kan worden gezien als een aanbeveling of een stem van vertrouwen van de ene website naar de andere. Zoekmachines beschouwen deze links als een indicator van de waarde en relevantie van de inhoud op de gekoppelde website. Kwalitatieve backlinks van gerenommeerde en relevante websites hebben doorgaans een positieve invloed op de zoekmachine rankings van de beoogde website.

Linkbuild strategieën 

Linkbuilding omvat verschillende strategieën, zoals het creëren van hoogwaardige inhoud die van nature links aantrekt, het actief benaderen van andere websites voor link-partnerschappen, het deelnemen aan branche-specifieke forums en het gebruik van sociale media om links te genereren. Hieronder een korte uitwerking van de meest gangbare opties.

Natuurlijke Link Verwerving

Het genereren van links door hoogwaardige, relevante en boeiende content te produceren. Inhoud die van nature waardevol is voor gebruikers zal eerder organisch door anderen worden gedeeld en gelinkt.

Gastbloggen

Door gastartikelen te schrijven voor andere websites binnen jouw branche, kun je niet alleen je expertise tonen, maar ook waardevolle backlinks verdienen. Deze links zijn vaak in de vorm van een auteurs bio met een link naar jouw eigen website.

Persberichten en Online Publicaties

Het verspreiden van persberichten en het publiceren van content op gerenommeerde nieuwssites of online publicaties kan leiden tot waardevolle backlinks. Dit verhoogt niet alleen de zichtbaarheid, maar draagt ook bij aan de autoriteit van je website.

Link Herstel

Het monitoren van bestaande links en actief werken aan het herstellen van verbroken links of het vervangen van verouderde links met nieuwe en relevante verwijzingen.

Lokale SEO en Directories

Het aanmelden bij lokale bedrijvengidsen en relevante branche-specifieke directories kan helpen bij het opbouwen van lokale autoriteit en het verkrijgen van specifieke backlinks die gericht zijn op jouw doelmarkt.

Interne Linkbuilding

Het optimaliseren van de interne linkstructuur van je website is ook essentieel. Interne links helpen zoekmachines de hiërarchie van je site te begrijpen en dragen bij aan een betere gebruikerservaring.

Met deze informatie en introductie aan verschillende manieren van linkbuilding kan je zelf een gerichte leerweg beginnen om jouw eigen linkbuilding naar een volgend niveau te tillen. Schrijf altijd authentieke content en wees niet bang om de hulp van een professional in te schakelen als het even niet meer lukken.

 

https://www.iq-leads.nl/

Over de auteur

Scroll naar boven